BREEZE GROUP - ROMANIA Produse Servicii Preturi Despre companie Pentru Distribuitori Contact

 

 

Recuperatoare

Selectati din stanga Subcategoria - produsului sau echipamentului pe care o cautati, afisata dupa TIPUL PRODUSULUI sau PRODUCATOR

 

Instalatiile de recuperare a caldurii (Recuperatoare de caldura)

Toate produsele importate de catre BREEZE sunt disponibile si in cel mai mare magazin On-Line de produse HVAC - AirGuru.ro

 

 Lansate cu succes în America, noile tehnologii împrospateaza aerul din locuinte. Aparatele permit utilizatorilor sa controleze electronic calitatea aerului, caldura si umiditatea

 

Tot mai multe cladiri de locuit si de birouri sunt dotate cu instalatii recuperatoare de caldura. Acestea sunt menite sa economiseasca mai mult de trei sferturi din energia folosita pentru încalzirea sau, dupa caz, racirea încaperilor.

Dezvoltatorii de proiecte imobiliare au început sa le propuna noilor proprietari case în care aerul sa fie tot timpul proaspat. Asta dupa ce au observat ca, de multe ori, calitatea climatului interior are de suferit în urma izolatiei termice optime, cum ar fi geamurile termopan. Aerul nu mai circula, atmosfera se îmbâcseste si dupa mai multe ore petrecute în aceeasi încapere, oamenii simt ca nu mai pot respira.

Solutia cea mai la îndemâna este aceea de aerisire prin deschiderea ferestrei. Însa, acest fapt poate fi un impediment mai ales iarna, din cauza ca se pierde din energia termica existenta în camera, cei mai multi dintre proprietari fiind adeptii expresiei „arunci banii pe fereastra".

În plus, în orasele poluate deschiderea ferestrei nici nu e recomandata în orele de vârf din cauza ca de afara patrund praful, microbii si poluarea fonica. Nici vara lucrurile nu stau mai bine în cazul cladirilor dotate cu instalatii de aer conditionat, pentru ca acestea functioneaza la parametri normali doar daca ferestrele sunt închise.

 Ventilatoare cu consum redus

 

Pentru ca în niciunul dintre cazurile prezentate mai sus nu se recupereaza caldura, specialistii în eficienta energetica vin cu o solutie: recuperatoarele de caldura.

Cunoscute ca „heat exchangers", sistemele de recuperare a energiei sunt la moda în Statele Unite si în multe dintre statele europene, unde sunt folosite atât de catre consumatorii casnici de energie electrica, cât si de catre institutii. Unii dintre specialisti numesc aceste sisteme de recuperare a energiei „instalatii de ventilatie activa cu recuperare de caldura".

În principiu, o astfel de instalatie este o cutie izolata termic în interiorul careia actioneaza doua ventilatoare cu consum redus si un schimbator de caldura aer - aer. Eficienta termica a unei astfel de instalatii depinde de diferenta dintre temperaturile aerului curat introdus si aerului evacuat, umiditatea aerului evacuat, debitul de aer stationar si sistemul constructiv al schimbatorului.

Utilizatorii de recuperatoare de caldura pot controla electronic debitele si variatia acestora în functie de parametrii aerului evacuat. Modificarea lor se poate realiza automat sau de catre utilizator.

 

 Cladiri cu viata mai lunga

 

Potrivit specialistilor, folosirea sistemului de recuperare a caldurii duce la împrospatarea aerului, independent de starea vremii. Exista sisteme dotate cu trepte de filtrare a aerului, ceea ce asigura un confort termic ridicat. În plus, costurile cu energia termica se reduc simtitor. Recuperarea caldurii asigura si o viata mai lunga constructiilor, ceea ce determina o evaluare superioara pe piata imobiliara.

Unul dintre avantajele instalatiilor de recuperare a caldurii este ca aerul din exteriorul imobilului este introdus la o temperatura foarte apropiata de cea din interiorul acestuia, fara sa se risipeasca energia termica utilizata în crearea ambientului interior. Unii dintre producatori fabrica schimbatoarele de caldura aer - aer din placi de aluminiu ondulat sau din polipropilena extrudata ondulata.

Specialistii spun însa ca, desi diferenta de eficienta termica dintre aluminiu si polipropilena este sub 10%, schimbatoarele de aluminiu sunt mai grele si de pâna la 2 ori mai scumpe. În acest caz, suprafetele de schimb pe sens de curent sunt de minimum 30 metri patrati.

Curentii de aer sunt complet separati si pot fi orientati în cruce sau în sens opus, caz în care eficienta termica creste. În opinia specialistilor, daca la o locuinta cu un sistem izolator termic (termosistem) se introduce un sistem de ventilare care asigura schimbarea aerului interior la cel mult 4 ore, atunci fenomenul de condens din zonele ferestrelor nu se produce.

 

 Cum functioneaza sistemul

 

Printr-un sistem de recuperare a caldurii, aerul cald din diferite încaperi, încarcat cu umiditate excesiva, praf si microbi, este aspirat printr-un orificiu. Acest lucru are loc în timp ce, simultan, printr-un alt orificiu al sistemului dotat cu filtru se aspira aer proaspat de afara. Energia termica din aerul evacuat este folosita pentru preîncalzirea aerului introdus în camera.

Astfel ca, în încapere, este suflat un aer proaspat, filtrat si preîncalzit, iar în exterior este evacuat aerul extras din încapere, el fiind racit. „Sistemul de climatizare permite un procent de recuperare a energiei termice de pâna la 90% cu un schimb minim de aer si asigurând un climat interior proaspat si sanatos", spune Philip Haight, reprezentantul companiei americane Southern Heat Exchanger.

 

 Schimbator static pentru aer

 

Exista si un alt tip de recuperator de caldura, proiectat pentru a asigura o economie de energie în instalatiile de climatizare - ventilare, cu sisteme de distributie a aerului prin tubulatura. În acest caz, recuperarea energiei se realizeaza cu ajutorul a doua ventilatoare echipate cu motoare monofazate. Acestea functioneaza simultan pentru realizarea vehicularii debitului de aer necesar.

Întreg ansamblul este cuprins într-o carcasa autoportanta cu rol de sustinere a elementelor componente cât si de creare a drumurilor de aer prin interiorul aparatului. În exterior, aceasta carcasa prezinta deschideri dreptunghiulare pentru conectarea la sistemul de tubulatura.

Schimbul termic între aerul evacuat din încapere si aerul proaspat introdus se realizeaza printr-un schimbator static, cu flux încrucisat, tip aer - aer. Pentru cazul în care recuperatorul de energie functioneaza la temperaturi foarte scazute (sub – 15°C), la montajul tubulaturii se prevede un by-pass ce canalizeaza aerul din exterior direct la ventilatorul de introducere.

 

 Aparatul nu trebuie oprit iarna

 

Unul dintre modelele de recuperator de caldura este modelul rotativ. Acesta nu trebuie sa fie oprit iarna pentru dezghetarea circuitului de evacuare în scopul reluarii functionarii normale. Un recuperator rotativ are în componenta doua circuite: unul de evacuare si altul de introducere.

În circuitul de evacuare intra un filtru de curatare a aerului viciat, dar si un senzor prin care se masoara gradul de murdarire a filtrului. În circuitul de introducere exista de asemenea un filtru de curatare a aerului proaspat.

Utilizatorul va sti cât de murdar e acest filtru datorita unui senzor care arata gradul de mizerie. Modelul de recuperator rotativ e dotat si cu un panou de automatizare care permite o programare pe saptamâni, zile si chiar ore. Studiile arata ca recuperatorul rotativ are o eficienta termica de 86%.

 

 

 

 

                                            ©2005-2009 BREEZE GROUP. Toate drepturile sunt rezervate.